klik for at følge Kroghsminde på facebook klik her for at følge Kroghsminde på instagram

LISBETH og JENS ARNBJERG KROGH:

“Kroghsminde” Økologi er ikke et koncept, men en rejse

Der er næsten ikke det hjørne af produktionen, som ikke er gennemtænkt og nytænkt hos far og søn, Andreas og Jens Krogh på Kroghsminde. For man skal hele tiden udfordres på at gøre det bedre, mener de.

Som 7 og 8. generation på Kroghsminde, der ligger i Strellev ved Ølgod, driver Andreas, Jens og Lisbeth Krogh det økologiske landbrug med en helt særlig energi.

”Vi overtog gården i 1989 efter min far, og det gik stille og roligt. Men først i halvfemserne rullede de første skandaler om sprøjtegifte i grundvandet, og det satte nogle tanker i gang hos os. I økologien er håndværket vigtigt at kunne, og her kommer landmanden som driftsleder til sin ret. Det handler om at kunne sine ting, om rettidig omhu og tilstedeværelse. Det, synes jeg, var meget spændende,” fortæller Jens Krogh.

Jens Krogh lagde om til økologi i 1995, og var i den følgende år med til at starte et selvstændigt økologisk mejeri.

”Det var spændende mennesker, som var sjove at lave ting sammen med. Kombinationen af at være stolt af sit håndværk, være fagligt kompetent, og kunne følge produkterne længere end til stalddøren; dét betyder noget for mig, og jeg har aldrig fortrudt det, ” siger han.

”Jeg var i mange år på udkig efter et alternaiv til den fossile brændsel, og det fik vi for ikke længe siden i biogasanlægget. Det skulle gerne give mig en gødning, der giver bedre udbytte, 30 – 40 % mindre metanudslip, Co2-neutral energiproduktion, men også på længere sigt gøre, at jeg kan lave min egen tankstation med biogas,” fortæller Jens, og forklarer:

”Vi vil gerne prøve mange ting her hos os. Det er vores mission. Jeg har også inviteret mine kollegaer til at være med, så de leverer ind til biogasanlægget og også får en bedre gødning tilbage, som man skal bruge mindre mængder af, og så lugter gyllen ikke. Udfordringen for landmænd er, at vi er så vant til at have et mindset, hvor vi automatisk optimerer og på den produktion, man har, samkører. Men jeg tror, man afskærer sig selv fra enorme muligheder, hvis man ikke udveksler viden – og også produkter,” siger han.

“Vi driver lige nu gården med en filosofi om at vi skal bruge halvdelen de afgrøder dyrker til, at fodre vores dyr imens den anden halvdel skal være fødevare til mennesker. Vi tror på at det er fremtiden og arbejder henimod en 80/20 plan, hvor kun en femtedel af afgrøderne, skal gå til vores produktion af animalske produkter.”

”Vi forstsætter ad den vej vi, startede. Økologi er ikke en koncept, men en rejse, vi har bevæget os ud på. Vi udfordrer hele tiden hinanden på, at det kan gøres bedre. Den bevægelse skal vi fortsætte med stor kraft, og her kan Naturmælk være med til at skabe fremgang og nytænkning. Som det er i dag, sker det ikke fra nationalt hold, men fra virksomhederne selv. Det kommer nedefra. Vi skal bruge den iværksættertrang til at udvikle os til det bedre – også på fælleseuropæisk niveau,” mener Jens Krogh.

”Det er hø-osten! Den smager godt – og den har en markanthed til den gode side,” slutter Jens Krogh.

Her kan du læse Kroghsminde’s klimaplan:

KLIK HER: Kroghsminde

Her kan du se Kroghsminde’s naturplan:

Her kan du læse Kroghsmindes RISE analyse:

KLIK HER: 2016 Jens Krogh RISE bæredygtighedsrapport

Tarpvej 15, Strellev
6870 Ølgod